Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-09@08:58:17 GMT

مسوولیت اجتماعی وزارت راه در پس کرانه بنادر

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۵۷۹۷۸

مسوولیت اجتماعی وزارت راه در پس کرانه بنادر

کرانه‌های جنوبی ایران از خوزستان تا چابهار با در اختیار داشتن منابع عمده نفتی، بازرگانی، ماهیگیری، راه‌اندازی مراکز لجستیکی می‌بایست پایه‌های استراتژیک جمعیتی ایران باشند که متاسفانه این گونه نیست؛ به‌طوری‌که عمده کانون جمعیتی ایران به مرکز گرایش داشته است.

شاید از ترس هجوم‌های گذشته به فلات سرزمینی، ایرانیان سعی کردند که تمرکز جمعیتی خود را به فلات مرکزی قرار بدهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاکید درست رهبر انقلاب مبنی بر ضرورت توجه به اقتصاد دریاپایه و به خصوص توجه ویژه به توسعه سواحل مکران و برنامه‌ریزی برای گسترش شهرنشینی و انتقال کانون‌های جمعیتی به سواحل جنوبی، ضرورت ارتباط بیش از پیش سواحل، فراساحل، کرانه و پس‌کرانه را دوچندان کرده است.

شرایط اقلیمی ایران و در راستای حکمرانی آب و ضرورت انتقال صنایع آب بر از فلات خشک مرکزی به سواحل و کرانه‌های خلیج فارس، موضوع ضرورت توجه و انجام آینده پژوهی در حوزه پس کرانه‌ها و کرانه‌ها را دوچندان می‌کند.

استان‌های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان به رغم موقعیت ژئوپلیتیکی، دارا بودن سواحل و داشتن بنادر تجاری و ترانزیتی مانند امام خمینی، بوشهر، شهید رجایی، شهید بهشتی و چابهار، بهره‌مندی از منابع معدنی و انرژی غنی، می‌بایست دارای بالاترین ضریب توسعه یافتگی و در حقیقت بالاترین کانون‌های جمعیتی ایران زمین باشند که اینگونه نیست. علاوه بر این شواهد نشان می‌دهد که تغییرات اقلیمی در دهه اخیر نیز این بحران را دوچندان می‌کند.

به نظر می‌رسد به دلیل حاکم بودن نگاه مرکز - پیرامون طی دهه‌های اخیر بنادر جنوبی کشور نتوانسته‌اند نقش مستقیمی در توسعه پس کرانه‌ها داشته باشند که این امر شاید ناشی از نگاه توسعه‌ای مرکز - پیرامون بوده که دهه‌هاست در ایران حاکم است. نگاهی که در آن به بنادر جنوبی به عنوان مناطق پیرامونی نگریسته است.

رابطه بندر و شهرهای پس کرانه جنوب ایران می‌بایست تابع یک الگوی تدریجی توسعه از بندر به عنوان مرکز یک کانون پرقدرت توسعه به شهرهای پس کرانه پیرامون باشد اما به نظر می‌رسد این امر در ایران این گونه نیست به‌ طوری که بنادر و پس کرانه‌های آن به مثابه مناطق پیرامونی شدند و این امر عدم توسعه یافتگی شهرهای واقع در پس کرانه‌های بنادر و در نتیجه عدم جذابیت برای شهرنشینی را دو چندان کرده است.

در اغلب نقاط جهان، بنادر سهم فراوانی در یکپارچگی مناطق پس کرانه‌ای و برقراری توسعه متوازن ایفا می‌کنند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که به ‌طور کلی بنادر اصلی سواحل جنوب در حالی عمده واردکننده کالاهای مصرفی مورد نیاز در کانون‌های جمعیتی مرکز کشور هستند، اغلب مراکز شهری واقع در پس کرانه‌های محلی، نقش موثری در تولید و ارسال کالا به سطح کشور ندارند و این امر بیش از همه در استان سیستان و بلوچستان و سواحل آن نمود دارد. این الگو تفاوت درخور توجهی با فرآیند منطقه گرایی بنادر در کشورهای توسعه یافته دارد؛ زیرا در این کشورها، بنادر ابتدا با پس کرانه‌های پیوسته و سپس با سایر پس کرانه‌ها ارتباط دارند.

بنادر جنوبی ایران به‌رغم داشتن ظرفیت بالقوه در ترانزیت، انرژی، بازرگانی و حتی گردشگری نتوانسته‌اند ظرفیت بالقوه‌ای در مناطق و شهرهای اقمای و پس کرانه‌ای ایجاد کنند که این امر می‌تواند دلایل گوناگونی داشته باشد.

هر چند در کشور نهادها و دستگاه‌های مختلفی از جمله وزارت اقتصاد، سازمان مناطق آزاد، گمرک، نیروهای نظامی و... در سیاستگذاری و برنامه‌ریزی در سواحل جنوبی فعالیت می‌کنند اما با این حال مسوولیت سیاستگذاری و برنامه‌ریزی بنادر کشور با وزارت راه و شهرسازی و همچنین سازمان بنادر و دریانوردی است اما حاکم بودن نگاه فنی و مهندسی در مجموعه وزارت راه و شهرسازی به خصوص در سازمان بنادر و دریانوردی و عدم توجه به مسائل اجتماعی و جامعه‌شناسی شهرنشینی دریاپایه باعث ارتباط ناچیز بنادر با شهرهای اقماری و پس کرانه شده است.

توسعه زیرساخت‌های ریلی و جاده‌ای به خصوص در استان‌های بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان، تسریع در احداث کریدور ساحلی جاده‌ای و احداث خط ریلی ساحلی از خوزستان تا چابهار، توسعه بنادر خشک در شهرهای پس کرانه بجای راه‌اندازی آنها در مناطق مرکزی کشور، توجه به فعالیت‌های تاریخی تخصصی شهرهای پس کرانه با توجه به نقش تخصصی هر بندر مرکزی، شهرهای واقع در پس کرانه می‌توانند نقش تولیدی و توزیعی در خصوص بندر مرکزی داشته باشند.

سازمان بنادر و دریانوردی نیز در راستای مسوولیت اجتماعی خود می‌تواند اقدامات و حمایت‌های موثرتر اجتماعی از جریان زندگی در شهرهای اقماری پس کرانه‌های بنادر داشته باشد.

اختصاص بخشی از درآمدهای مالی به شهرها و مناطق پس کرانه، توجه و راه‌اندازی مطالعات و کرسی‌های پژوهی با موضوع زندگی اجتماعی در پس کرانه‌ها، راه‌اندازی درس جامعه‌شناسی شهری دریاپایه، حمایت از انجام پژوهش‌ها و برگزاری همایش‌های علمی از اقداماتی است که سازمان بنادر می‌تواند در راستای مسوولیت اجتماعی خود انجام بدهد.

46

کد خبر 1649961

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: استان خوزستان بندر ماهشهر آبادان خرمشهر سازمان بنادر پس کرانه پس کرانه پس کرانه ها راه اندازی پس کرانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۵۷۹۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات اجرایی بنادر جدید لنگه و مکران آغاز خواهد شد

به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر صفایی مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی کشور شامگاه چهارشنبه در کارگروه توسعه دریا محور استان هرمزگان، اظهار کرد: مسیری که استان هرمزگان برای توسعه دریا محور آغاز کرده است دقیقاً منطبق بر خروجی و جمع‌بندی هیأت دولت است.

وی افزود: رئیس جمهور از ما می‌خواهد در حوزه دریا پروژه محور کار کنیم چرا که در اجرای پروژه‌ها هم اشتغال بالایی حاصل می‌آید و ضمن ایجاد رونق در معیشت مردم رشد اقتصادی را نیز در پی دارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۲۷ ارگان مرتبط با دریا در کشور فعالیت دارند، گفت: پروژه‌های خوبی توسط این ارگان‌ها در حوزه دریا آغاز شده است و تمام تلاش ما این است که بتوانیم با هم‌افزایی این پروژه‌ها را به نتیجه برسانیم.

صفایی عنوان‌کرد: همه همت هیأت عامل سازمان بنادر و دریانوردی معطوف بر این است که پروژه‌هایی را که در مرحله مطالعات هستند سریعاً به مرحله آغاز عملیات اجرایی برسانیم از این رو مجدانه مقدمات آغاز پروژه بندرگاه جدید لنگه را در غرب هرمزگان پیگیری می‌کنیم و در شرق نیز تلاش می‌کنیم عملیات اجرایی بندر مکران طی سال جاری آغاز شود چرا که طبق سیستم سازمان بنادر اگر پروژه‌ای آغاز شد مستمرا با تخصیص بودجه ادامه پیدا خواهد داشت.

وی همچنین با اشاره به طرح توسعه پس‌کرانه بندر شهید رجایی و عملیات اجرایی پل دسترسی به بندرگاه فعلی از پس‌کرانه جدید، گفت: با بهره‌برداری از این پروژه ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار زمین به ظرفیت بندری هرمزگان اضافه خواهد شد.

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به طرح محدوده بزرگ گردشگری دریایی استان در بنادر نخل‌ناخدا و شهید حقانی ادامه داد: این طرح در اسکله نخل‌ناخدا در حال انجام است و در بندر شهید حقانی نیز تلاش خواهیم کرد توسعه حوضچه‌ها را آغاز کنیم تا ظرفیت حمل و نقل گردشگران در حوزه دریا دوچندان شود.

وی بابیان اینکه هرمزگان پتانسیل تبدیل شدن به مرکز تربیت نیروی انسانی متخصص حوزه دریا را دارد، عنوان‌کرد: ما آمادگی کامل داریم بتوانیم در قالب همکاری مشترک با استان کمک کنیم تا این مرکزیت علمی در استان ایجاد شود و دانشجوهای مرتبط با حوزه دریا و علوم و فنون دریایی در هرمزگان تربیت شوند.

کد خبر 6100901

دیگر خبرها

  • هشدار بارش باران در مشهد و شهرهای خراسان رضوی
  • همه طرح‌های توسعه بنادر کشور پیوست پدافند غیرعامل دارند
  • با توجه به شعار سال امکانات کشور و دستگاه‌های اجرایی باید در حمایت از تولید باشد/تلاش برای بومی سازی و تکیه بر توان داخلی
  • عملیات اجرایی بنادر جدید لنگه و مکران آغاز خواهد شد
  • توسعه آبزی‌پروری خرد معیشتی در سواحل روستایی بوشهر
  • بسیاری ازکشورهای جهان خواستار ارتباط با جمهوری اسلامی ایران هستند
  • کنعانی: بسیاری از کشورها خواستار ارتباط با ایران شده‌اند
  • سامانه ایران دیتا و اطلس فرهنگی کشور رونمایی شد
  • جیش‌الظلم به سفره مردم بلوچ شلیک می‌کند
  • ۱۷ درصد وسعت گناباد و شهرهای توابع آن مشمول بازآفرینی شهری قرار گرفت